Suomen meriarkeologinen seura ry

WWW-sivu:     http://www.mas.fi

Ari Pajunen

Seuran hallitus

Seuran hallitus on kokoontunut tänä vuonna viisi (6) kertaa.

Sen lisäksi maaliskuussa pidettiin seuran vuosikokous.

Hallitus toivottaa kaikille jäsenille oikein hyvää syksyä ja antoisia sukelluksia!

Ja ohessa jaetun esitteen näyttelyyn osallistumista.

T-paidat ja lippikset

Seuran logolla varustettuja  T-paitoja ja lakkeja voi edelleen tilata Tuirelta.

T-paidan ( 8,50 euroa ) koot  M, L, XL, XXL.

Lippisten  ( 10 euroa ) koko on säädettävissä.

Pinssejä ( 3 euroa )

Sukeltamaan

Useasti MAS:in kokouksissa on keskusteltu siitä, että lähdettäisiin porukalla sukeltamaan, ihan vain sukeltamisen itsensä vuoksi. Siispä kesäkuun 13.päivänä lähdimme käymään Helsingin edustalla olevalla Prins Gustaf Adolfin hylyllä. Hylky on Suomen ensimmäinen hylkypuisto ja usemmat varmasti tuntevatkin sen entuudestaan useilla eri lempinimillä. Useimmiten sitä sanotaan GA:ksi. Reissulla oli mukana yhdeksän sukeltajaa ja neljä henkeä muuten vain turisteina.

Sukelluskohteena GA on hyvä ja helppo kohde. Vesi on usein kirkasta, kuten nytkin. Näkyvyys oli useita metrejä, mikä ei aina Helsingin edustalla ole itsestäänselvyys. Kaunis auringon paiste teki reisusta vielä miellyttävämmän. Sukellettiin ja saunottiin tyynessä kelissä ja otettiin aurinkoa. Tänä kesänä se oli harvinaista herkkua.

Nyt olisi tarjolla uusi kohde, 1700-luvun lopun kauppa-alus, joka on haaksirikkoutunut Juktensgobbeille Porkkalassa. Tämä hylky esiteltiin jo MAS:n matkalla Riikaan tänä keväänä. Sukellusseura H2O on tutkinut sitä Merimuseon ohjauksessa Virtasen Kallen ja Paanasalon Pekan suosiollisella avustuksella. Kohde on yli 20 m syvyydessä ja siksi heiman vaativampi kuin GA. Hylky on muuten kiva kohde ja siitä on paikkansapitävä piirrustus olemassa. Siksi hylkyyn tutustuminen ja näkemisen ymmärtäminen on helppoa. Lastina Juktensgobbenin hylyllä on ollut ainakin nahkarullia ja talitynnyri, jotka ovat vielä selvästi havaittavissa.

Siis sukeltamaan:

Lähtö lauantaina 18.9. aamulla klo 8.00 Helsingistä ja paluu sunnuntaina 19.9.

Olemme yötä Porkkalanniemen satamassa, jota sanotaan Varukan rannaksi entisen Varubodenin myymälän mukaan. Sieltä voi myös päästä mukaan. Ilmoittautua voi Vesalle vesa.saarinen@eur.checkpt.com. Tai puhelimella 040 550 8684.

Retkelle mahtuu n.10 hekeä, koska yöpymistilat ovat rajalliset.

Suomen meriarkeologisen seuran meriarkeologian harrastajille tarjoama koulutus

Suurimmalla osalle jäseniämme on varmasti tiedossa, että seuramme hankki keväällä 2002 englantilaisen Nautical Archaeology Societyn NAS:in kehittämän koulutuspaketin ja teki samalla NAS: in kanssa yhteistyösopimuksen, akkreditoituen myös NAS: in koulutusjärjestelmään. Koulutusjärjestelmän hankkimisesta on nyt kulunut reilut kaksi vuotta, joten lienee hyvä ajankohta koota ajatuksia ja luoda yhteenvetoa kuluneelta ensimmäiseltä etapilta. Samalla koulutusjärjestelmän keskeinen sisältö tulee esiteltyä niille jäsenistämme jotka eivät siihen vielä ole ehtineet tutustua.

Meriarkeologisen seuran parissa jo pitkään tiedostettu tarve vastata maamme urheilusukeltajien kasvavaan meriarkeologiaa kohtaan tuntemaan kiinnostukseen otti ison askeleen eteenpäin, seuran hankkiessa NAS:ilta monipuolisen, kattavan ja kansainvälisen koulutusjärjestelmän. Seura oli jo aikaisemminkin pitänyt urheilusukeltajille muutamia kursseja ja niistä saadut sinänsä hyvin myönteiset kokemukset osoittivat selvästi tarpeen saada standardisoitu ja vakiintunut koulutusjärjestelmä Suomeen.

Keväällä 2002 otti allekirjoittanut seuran hallituksen siunauksella yhteyttä NAS: in Chief Training Officeriin Chris Underwoodiin ja yhteydenoton seurauksena meriarkeologinen seura allekirjoitti yhteistyösopimuksen NAS: in kanssa keväällä 2002. Samalla allekirjoittanut ja neljä muuta meriarkeologisen seuran jäsentä olivat NAS: in päämajassa Portsmouthissa viisipäiväisessä koulutuksessa.

Portsmouthissa vierailumme jälkeen Suomen meriarkeologinen seura on kouluttanut yhteensä 141 urheilusukeltajaa NAS koulutusjärjestelmän mukaisesti. Eli 141 henkeä on käynyt intro- eli johdanto kurssin ja 86 henkeä NAS part I  kurssin. Palaute kursseista on ollut varsin myönteistä ja kiinnostus kursseja kohtaan urheilusukeltajien parissa on ajoittain jopa ylittänyt seuran resurssit järjestää kursseja toivotussa aikataulussa. Me pyrimme luonnollisesti tekemään kaikkemme, jotta kaikki halukkaat ympäri maata saadaan kurssitettua ja toivomme samalla kärsivällisyytä kurssituksesta kiinnostuneilta. Hankkimamme koulutusjärjestelmä on kuitenkin vielä ns. sisäänajovaiheessa ja erityisesti koulutuspaketin kääntäminen englannista suomeksi vaatii paljon voimavaroja. Tämä tarkoittaa sitä, että tekemistä riittää ja kaikkien jäsenien aktiivista panosta kaivataan.

Suomen NAS senior tutor

Kalle Virtanen