Jäsenkirje 4/2000
15.12.2000

Seuran hallitus vuodelle 2001

 • Kalle Virtanen, puheenjohtaja
 • Heikki Koistinen, varapuheenjohtaja
 • Minna Koivikko, sihteeri
 • Juhani Grönhagen
 • Maija Fast
 • Kaj Enholm
 • Timo Kytölä
 • Paavo Väisänen
 • Vesa Saarinen
 • Janne Ikonen
 • Pekka Paanasalo
 • Ville Leino (varajäsen)
 • Henrik Jansson (varajäsen)

Puheenjohtajan terveiset
Olemme väistämättä syöksymässä kohti joulua, kuka innosta puhkuen, kuka tuntien hiukan stressiä joulualuskiireissään ja pikkujoulumenoissaan mutta toivottavasti kaikki valmistautuen Hyvän Mielen ja Valon suureen juhlaan.

Seuramme on nyt käynyt ensimmäisen kehitysvaiheensa läpi kasvattaen jäsenmääränsä yli sadan hengen aktiiviseksi joukoksi. Väistyvän puheenjohtajan ominaisuudessa haluan kiittää kaikkia seuramme jäseniä yli viisi vuotta kestäneestä yhteistyöstä. Menneinä vuosina olemme vakiinnuttaneet toimintamme: olemme järjestäneet koulutustilaisuuksia, kolmet valtakunnalliset meriarkeologian päivät ja tutustumismatkoja Tallinnaan, Saarenmaalle, Pietariin sekä kotimaahan. Kun katselee taaksepäin niin viiden vuoden saldohan näyttää suorastaan komealta! Nyt on kuitenkin aika antaa tukemme Kalle Virtaselle - haasteet ovat kovia mutta näkymätkin lupaavia. Omasta puolestani keskityn jatkossa www-sivustojemme kehittämiseen.

Seuran www -sivut saatiin syksyn kuluessa auki. Hannu Konttinen webmasterina ja minä päätoimittajana toivomme hartaasti jäsenistöltämme palautetta ja ennen kaikkea sopivaa toimitettavaa materiaalia, artikkeleita, linkkivinkkejä, va -kuvia jne. Tutustukaa, hyvät sisaret ja veljet, sivustoihin - kommentoikaa ja kertokaa toiveistanne. Sivuista on mahdollista vähitellen kehittää yleisluonteinen merihistoriallinen tietopankki!

Toivotan teille kaikille oikein Rauhallista Joulua ja Kaikkea Toivomaanne alkavalle vuodelle!
Juhani Grönhagen

Pääkirjoitus
Kehitys kehittyy ja me yritämme pysyä mukana. WWW-sivujen osoitettua toimivuutensa keskitämme seuraavaksi huomion jäsentiedotteen uudistamiseen. Ajankohtaistietojen saatavuus webissä hiostaa jäsentiedotetta uudistumaan sisällöllisesti antoisampien juttujen suuntaan ja tulevaisuudessa olemaan uusimman kotimaisen tutkimustiedon lähde. Epämääräisten A4 kopio-pienennysten aika on ohi ja seuraavaksi tähtäämme painettuun jäsenlehteen, jonka tasoon voimme kaikki vaikuttaa innovatiivisilla jutuillamme. Aluksi jäsenlehden olisi tarkoitus ilmestyä kaksi kertaa vuodessa. Aloitamme uudistumisen julistamalla KANSILEHTIKILPAILUN; eli keksi uudelle tulokkaalle hyvä, hauska – lyhyt, naseva ja informatiivinen nimi ja suunnittele kansikuva, joka paljastaa kyseessä olevan Suomen meriarkeologisen seuran jäsenjulkaisun!!! Ehdotuksia voi lähettää osoitteeseen [email protected] tammikuun loppuun saakka.

Valkeaa joulua toivottaa
Minna Koivikko

KANSILEHTIKILPAILU
Keksi uudistuvalle jäsentiedotteelle nimi ja voita kirjalahjakortti.

Syyskokous
Seuran syyskokous pidettiin 24 henkisellä joukolla lokakuun 28. päivä Helsingin Masa-Yardsin telakalla. Kokouksen esityslistalla oli syyskokouksen sääntömääräiset asiat, joihin kuuluu mm. uuden hallituksen valinta. Suurin muutos tapahtui toistaiseksi ainoan puheenjohtajamme Juhani Grönhagenin ilmoitettua vetäytyvänsä puheenjohtajan pallilta, jolloin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Kalle Virtanen. Uuden hallituksen muut jäsenet on luettavissa jäsenkirjeen alussa. Kalenterivuodeksi 2001 valittiin tilintarkastajiksi Tiina Mertanen ja Ulla Klemelä sekä heille varamiehiksi Hannu Konttinen ja Matias Laitinen. Jäsenmaksujen suuruus pidettiin ennallaan. Tulo- ja menoarvio sekä toimintasuunnitelma vahvistettiin seuraavanlaisina:

TULO- JA MENOARVIO VUODELLE 2001

TULOT:

 • Jäsenmaksut 13,000.00
 • Kustannusvaraus 25,000.00
 • Tulot yhteensä 38,000.00

MENOT:

 • Tiedotus- ja julkaisutoiminta 16.000,00
 • Postikulut 3.000,00
 • Painatuskulut 3.000,00
 • Muut kulut 10.000,00
 • Koulutustoiminta 17.000,00
 • Kurssien järjestely 12.000,00
 • Muu koulutustoiminta 5.000,00

Stipendit ja matka-avustukset 1.000,00

 • Yleiset kulut 4.000,00
 • Pankkikulut 1.000,00
 • Toimistokulut 2.000,00
 • Kokouskulut 1.000,00
 • Menot yhteensä 38,000.00

Toimintasuunnitelma vuodelle 2001

Yleistä
Vuosi 2001 on Suomen meriarkeologisen seuran kuudes varsinainen toimintavuosi. Seuran toiminnan tarkoituksena on edistää meriarkeologista tutkimus-, koulutus- j a harrastustoimintaa Suomessa.

Koulutus
Koulutustoiminta on edelleen yksi seuran tärkeimmistä painopistealueista. Seura jatkaa meriarkeologisen koulutuksen suunnitteluaan ja kehittämistä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteena on toteuttaa toimintavuoden aikana useampia eri tasoisia ja kaikille urheilusukeltajille avoimia meriarkeologian koulutuspaketteja. Seura on edelleen valmis järjestämään meriarkeologian peruskursseja yhteistyössä museoviranomaisten, yliopiston ja sukellusseurojen kanssa. Seura on suunnittelemassa yhdessä Helsingin yliopiston ja Suomen merihistoriallisen seuran kanssa kevääksi 2001 Helsingissä järjestettävää kaksipäiväistä merihistoriallista seminaaria.

Tutkimustoiminta
Talvella pyritään toteuttamaan viime talvena peruuntunut jääsukellus johonkin sopivaan mielenkiintoiseen hylkyyn. Tutkimus- ja koulutuspyrkimysten lisäksi sukellustapahtumalla pyritään kokoamaan jäsenistöä yhteen. Selvitetään edelleen mahdollisuuksia kehittää vedenalaisten tutkimuskohteiden inventointia eri osapuolten kanssa.

Tiedotus
Tiedotetaan seuran toiminnasta jäsenkunnalle jäsenkirjeellä ja tiedotteilla tiedotusvälineille sekä ulkomaisille mahdollisille yhteistyötahoille. Seuran syksyllä 2000 auki saatua kotisivua kehitetään edelleen. Seuran toiminnasta tiedotetaan sukelluslehdissä ja www-sivuilla.

Muu toiminta
Järjestetään jäsenkunnalle yksi tai kaksi tutustumismatkaa Itämeren alueen merihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin. Matkajärjestelyihin pyritään saamaan yhteistyökumppaneita esim. Helsingin yliopisto, Suomen muinaistaideseura jne.

Kokouksen jälkeen järjestettiin keskustelutilaisuus aiheesta "Vedenalaisen kulttuuriperinnön suojeluun liittyvät seikat" alustajana toimi Maija Fast. Tarkoitus oli pohtia viimeaikoina julkisuudessa esiintyneitä erilaisia käsityksiä liittyen muinaisjäännöksiimme. Lakiasioihin vastaamassa paikalla oli Museoviraston esittelijä Marianna Jalkanen. Keskustelu oli vilkasta ja hedelmällistä.

Pietarin matka 25.-27.8.2000
Seura järjesti jäsenilleen jo toisen Pietarin matkan elokuun lopulla. Edellisestä matkasta oli ehtinyt kuluakin jo reilut neljä vuotta. Matkalle ilmoittautui 24 osanottajaa.

Lähtö tapahtui perjantai-aamuna 25.8. Helsingistä tilausbussilla, joka ehti illansuussa perille. Majoituspaikkana oli Fontanka -joen varrella oleva suhteellisen siisti hotelli Sovjetskaja, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Nevski Prospektilta.

Matkan ohjelma käsitti lauantaina aamupäivällä tapahtuneen yli kahden tunnin mittaisen kiertoajelun kaupungilla pietarilaisen Tatjanan opastuksella. Iltapäivällä vierailtiin merimuseossa, joka sijaitsee entisessä pörssitalossa. Kuuleman mukaan museo joutunee lähiaikoina muuttamaan jonnekin muualle, koska tilat otetaan takaisin alkuperäiseen käyttöön.

Kiertoajelun ja museovierailun välissä ehdittiin käväistä kirpputorilla, joka kyllä lajissaan lyö kerralla kaikki Suomen vastaavat torit. - Todella "värikäs" paikka!

Sunnuntain ohjelmassa oli vierailu Eremitaasissa, jossa oppaanamme oli jo tutuksi tullut Tatjana. Se on paikka, johon varmasti jokaisen Pietarissa kävijän kannattaa tutustua.

Matka sujui kaiken kaikkiaan alusta loppuun ihan mukavasti. Jostakin syystä sää suosii seuran Pietarin matkoja - tälläkin kertaa aurinko paistoi koko ajan (paitsi illalla ja yöllä).

Tulomatkalla pysähdyttiin Viipurin torille noin tunnin ajaksi, ja takaisin Helsinkiin saavuttiin sunnuntai-iltana.

Heikki Koistinen

Vedenalaisten arkeologisten löytöjen konservointi
EVTEK Muotoiluinstituutti on aloittanut vedenalaisten arkeologisten löytöjen konservointikoulutuksen syyskuussa 2000. Kurssin suunnittelu alkoi kesällä 1999 kun Vrouw Maria laivanhylky löydettiin. Laajimpana konservointikoulutusta antavana ammattikorkeakoulusta suomessa EVTEK Muotoiluinstituutti on vastuullisessa asemassa koko konservointialan kehitystä ajatellen.

Opetussuunnitelma laadittiin yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa ja opetusministeriö myönsi koulutuksen aloituspaikat. Kurssin tarkoituksena on antaa opiskelijoille teoreettiset taustatiedot itämeren kemiallisista ja biologista ominaisuuksista ja niiden vaikutuksesta eri materiaalia olevien esineiden säilymisessä.

Kurssin pääpaino tulee olemaan varsinaisissa konservointikäsittelyissä. Kurssi päätettiin toteuttaa kansainvälisenä ja englanninkielisenä. Tähän johtaneet syyt olivat alan kansainvälisyydessä ja yhteistyömahdollisuuksien luomisessa.

Opiskelijahaku toteutettiin lehti-ilmoituksin ja internetin välityksellä. Hakemuksia tuli yhteensä 71 kappaletta joista 16 opiskelijaa valittiin kurssille. Valituista opiskelijoista 37 % on ulkomailta. Hakijoiden pohjakoulutus on pääosin arkeologian tai konservoinnin aloilta. Opettajiksi kurssille saatiin alan parhaita asiantuntijoita Suomesta ja ulkomailta. Ensimmäisen syksyn ohjelmassa on ollut pääosin teoreettisia kursseja. Merikemian ja meribiologian osuudet toteutettiin yhdessä merentutkimuslaitoksen tutkijoiden kanssa. Puuntunnistuskurssi järjestettiin Helsingin yliopiston luonnontieteellisessä museossa. Meriarkeologisen materiaalin käsittelyyn ja varastointiin tutustuttiin kanadalaisen Cliff Cookin kurssilla. Lisäksi ohjelmassa on ollut materiaalitutkimusta, jonka opetuksessa käytettiin hyväksi EVTEK tekniikan pyyhkäisyelektronimikroskooppia. Meriarkeologian ja laivanrakennuksen historian opetusta on syksyn aikana annettu kahden opintoviikon verran, josta päävastuun ovat kantaneet Kalle Virtanen, Riikka Ihamäki ja Minna Koivikko.

Vuoden 2001 ohjelmassa on Gustaf Adolfin hylystä nostetun tykin konservointi Christian Degrignyn johdolla. Muut kevään kurssit keskittyvät orgaanisen materiaalin konservointiin.

Kesä 2001on myös osa opinnollista aikaa ja kesän aikana järjestetään sukelluskurssi sekä tutustutaan in-situ konservointiin Australialaisen Ian MacLeodin opastuksella.

Kurssi päättyy kolmen kuukauden työharjoittelujaksoon. Työharjoittelu tapahtuu konservointilaboratoriossa jossakin päin maailmaa. Työharjoitteluaikana tehdään kevään aikana määritelty projekti joka on samalla kurssin lopputyö.

Lisätietoja:

Heikki Häyhä
EVTEK Muotoiluinstituutti
Lummetie 2
01300 Vantaa
p. 09-5119404

[email protected]

Seminaarimatka Pietariin
Seminaarimatka Pietariin 22.-25.2.2001. Aiheena pohjoiset suomensukuiset kansat mesoliittisen ja neoliittisen arkeologisen aineiston valossa. Aiheeseen tutustutaan Pietarin Yliopiston asiantuntijoiden ohjauksella, esitelmiä, Eremitaasin arkeologisiin kokoelmiin tutustuminen jne. Tulkkaukset suomeksi ja englanniksi. Matkan hinta bussikuljetuksineen, yöpymisineen hotelli Moskovassa, seminaari- ja sisäänpääsykuluineen jne. 1060,- (muinaistaideseuran jäseniltä 960,-). Ilmoittautumiset Juhani Grönhagenille 15.1.2001 mennessä.

Koulutusta vuonna 2000
Koulutustoimikunta on järjestänyt kuluvana vuonna ohjelmaa sekä jäsenistölleen että urheilusukellusseuralle. Elokuussa pidettiin Helsingissä pitkän linjan harrastajakuvaajan Kalle Salosen vetämänä vedenalaiseen valokuvaukseen keskittyvä viikonloppukurssi. Teoriaosuus hoidettiin Hylkysaaressa, jonka jälkeen kuvaamista harjoiteltiin käytännössä Kronprins Gustav Adolfin hylkypuistossa. Kurssilaiset olivat eritasoisia, mutta yksilöohjauksella kaikki osallistuneet pysyivät motivoituneina; omien kuvien tarkastelu ensimmäisen päivän päätteeksi toi teorian niin lähelle konkreettisia esimerkkejä kuin mahdollista.

Marraskuussa järjestettiin sukellusseura Hydromanialle Myyrmäen uimahallissa viikonlopun kestänyt meriarkeologian peruskurssi. Kurssin sisältönä oli oppitunnit meriarkeologian historiasta, arkeologian peruskäsitteistä, vedenalaisen tutkimuksen erityispiirteistä, lainsäädännöstä ja viranomaistoiminnasta, vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelusta, erilaisista kohteista, ei kajoavasta tutkimuksesta, historiallisesta lähdemateriaalista ja taustatutkimuksesta, etsinnästä ja paikantamisesta, hylkyilmoituksen laadinnasta ja lopuksi Case studyna Vrouw Maria, historiallisen ja arkeologisen lähdeaineiston tietolähteenä. Opettajina kurssilla toimivat Minna Koivikko, Riikka Ihamäki, Maija Fast, Kalle Virtanen, Ismo Malinen ja Matias Laitinen.


Jäsenkirje 3/2003 ] Täsmennys jäsentiedotteeseen 3/2003 ] Jäsenkirje 2/2003 ] Jäsenkirje 1/2003 ] Merihistorian opetus Helsingin yliopistossa ] Kannanotto ] Tiedustelu ] Unesco tiedottaa ] Jäsenkirje 1/2002 ] Laivaseminaari ] Meripihkamatka ] Merihistorian päivät ] Yhdistyksen säännöt ] Koulutustavoitteet ] Väylien varsilta ] Vuosikokouskutsu 2001 ] [ Jäsenkirje 4/2000 ] Jäsenkirje 2/2000 ] Toimintasuunnitelma 2000 ] Toimintakertomus 1999 ] Kutsukirje ] Saimaan Museon tutkimuksia 1991 - 1992 ]